Cultura de ricin. Un clujean a investit 1.500 euro și scoate profit de 36.000 euro/an

ricin
Foto: Davidbena (Wikimedia Commons)

Un fermier din Cluj-Napoca a înființat în urmă cu doi ani o plantație de ricin, întinsă pe un hectar, în care a investit aproximativ 1.500 de euro. Profitul obținut de Ioan Conț doar din vânzarea semințelor este de 36.000 de euro.

Ioan Conț a povestit pentru agrointel.ro că profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul chiar producția medie de semințe, 1.600 de kilograme/hectar obținută de cultivator.

Astfel, din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 160.000 de lei, adică 36.000 de euro.  Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin – foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.

“Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat Ioan Conț.

Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să fie plantat în zonele de sud ale României, deoarece are nevoie de o toamnă târzie pentru ca semințele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

Fermierul din Cluj-Napoca a subliniat faptul că ricinul necesită temperaturi ridicate pe toată perioada de vegetație, fiind o plantă extrem de sensibilă la gerurile târzii de primăvară.

Pentru înființarea unui hectar cu plante de ricin, costul cel mai mare este reprezentat de prețul seminței.

“Eu cultiv soiul de ricin roșu, despre care știu că nu este românesc. Este în schimb grozav pentru grădină, arată foarte bine ca plantă ornamentală, iar în câmp acest soi are un randament bun la condițiile noastre de climă. Când mi-am făcut un calcul mi-a iești că la un hectar intră 35 de kilograme de sămânță, iar prețul pentru un kilogram de sămânță este de 100-150 lei. La un calcul simplu, doar cu sămânța cheltuiești 1.200 de euro pentru un hectar, plus vreo 300 de euro costul cu pregătirea terenului. Ceea ce înseamnă că înființarea unei plantații de ricin te duce la maxim 1.500 de euro pentru un hectar”, a precizat cultivatorul de ricin, pentru agrointel.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: